Försök samarbeta med skolan

Har ditt barn det svårt i skolan? Här kan du läsa en steg-för-steg-guide för hur du gör för att ditt barn ska få rätt hjälp. Du gör bara så många steg som behövs, för att ditt barn ska få hjälp.

1. Prata med läraren

Börja med att prata med ditt barns lärare. Berätta vad som är svårt för ditt barn, och vad du skulle vilja att ditt barn får hjälp med. Det är ofta det snabbaste sättet att få hjälp.

Förbered dig inför samtalet eller mötet. Skriv ner dina frågor och dina önskemål. Här kan du läsa tips om bra samtal.

2. Prata med rektorn

Får du inte hjälp av läraren? Prata då med rektorn eller förskolechefen. De ska se till att ditt barn får den hjälp som behövs. De bestämmer också hur skolan ska arbeta för att hjälpa ditt barn.

3. Prata med huvudmannen

Blir ditt barns situation ändå inte bra? Prata med skolans huvudman. Det är den som äger och är ansvarig för skolan som är huvudman. Rektorn kan berätta för dig vem som är skolans huvudman, och hur du kontaktar dem. Huvudmannen ska veta i förväg hur de ska ta emot och utreda klagomål.

4. Skriv till en myndighet

Hjälper det inte att prata med huvudmannen heller? Då kan du kontakta en myndighet, för att göra en anmälan. Du får kontakta myndigheterna även om du inte har pratat med de andra först.

Vilken myndighet gör vad?

1. Prata med läraren Börja med att prata med ditt barns lärare. Berätta vad som är svårt för ditt barn, och vad du skulle vilja att ditt barn får hjälp med. Det är ofta det snabbaste...

Läs mer

Vilken myndighet du ska kontakta beror på vad som har hänt. Läs mer på sidan Vilken myndighet kan vi prata med?. Därifrån hittar du också mallar du kan använda.

 

Behöver du mer hjälp?

Du kan köpa rådgivning av oss på Justly. Vi kan svara på dina frågor, hjälpa dig skriva saker eller prata med skolan eller myndigheten åt dig.

Läs mer